Нужда от помощ? Обадете ни се днес
087 996 5857

Меню
Меню
Грижа за домашни любимци през пролетта

Apr/22/2021

Грижа за домашни любимци през пролетта

Грижа за домашни любимци – какво трябва да знаеш, какви грижи трябва да полагаш и от какво да пазиш своите верни четириноги приятелчета с настъпването на пролетта?

С настъпването на красивата пролет, нито ние, нито домашните любимци искаме да стоим у дома. Денят става по-дълъг, а светът - по-цветен не само през нашите очи, но и през тези на домашните любимци. И така очакваните разходки навън с най-палавите и игриви четириноги приятели са по-дълги, весели и вълнуващи.

Пъстрата пролет обаче не носи единствено игри и забавления. Тя изисква и по-специална грижа за домашни любимци!

Грижа за домашни любимци през пролетта – с какво да внимаваме и какво да направим?

1. Външно и вътрешно обезпаразитяване

Със затоплянето на времето, навън започва и размножаването на паразитите, бълхите и кърлежите. Те са опасни не само за твоите домашни любимци, но и за теб самия.

Външно обезпаразитяване на кучета и котки

Бълхите и кърлежите остават в козината на твоето приятелче. И докато първите предизвикват сърбежи и дискомфорт, вторите са изключително опасни и всяка секунда до момента на премахването им може да е фатална. В случай че кърлежите не се отстранят навреме, изходът може да е летален. Затова външното обезпаразитяване е грижа за домашни любимци, която в никакъв случай не бива да се пропуска!

То може да се прави чрез различни препарати и аксесоари:
- Хапчета за външно обезпаразитяване на кучета и котки
- Капки за външно обезпаразитяване на куче или котка (капки против бълхи и кърлежи за кучета и котки)
- Пудра за външно обезпаразитяване
- Противопаразитни каишки за кучета и котки

Препоръчваме ти също винаги да имаш под ръка мокри кърпички със съставки против насекоми и паразити за кучета и котки.

Вътрешно обезпаразитяване на кучета и котки

Вътрешните паразити като тениите, например, също могат да са смъртоносни. Ето защо е важно да полагаш специална грижа за своите домашни любимци, като правиш редовно вътрешно обезпаразитяване.

За него е задължително да се грижиш още от първия месец след раждането на животинчето. Може да го защитиш, чрез:

  • Таблетки за вътрешно обезпаразитяване на кучета и котки
  • Капки за вътрешно и външно обезпаразитяване на котка или куче
  • Паста за вътрешно обезпаразитяване на кучета и котки

Съществуват и сърдечни паразити, срещу които също е хубаво да има профилактика. Препоръчително е вътрешното обезпаразитяване да се прави от ветеринарен лекар, който да проследи цялостното здравословно състояние на приятелчето ти.

2. Лайшманиоза и дирофилария

Лайшманиоза

Лайшманиозата е заболяване, което се предава, чрез ухапване от насекоми, най-вече от пясъчните мухи. Заболяването може да протече в две форми – кожна лайшманиоза и висцерална лайшманиоза (по органите), която засяга най-вече бъбреците. В България по-често срещана е кожната форма на заболяването.  Характеризира се с рани по кожата и лигавиците, които се лекуват трудно.

За да защитиш животинчето си от лайшманиоза, може да използваш специални за целта каишки или препарати, които профилактират.

 

Дирофилариоза

Дирофилариозата е друго заболяване, предаващо се чрез ухапване от комар. В тялото на животинчето се развива паразит, който засяга сърцето и белодробната артерия. Първите симптоми, които домашният любимец показва, са кашлица и умора при физическа дейност.   Лечението на заболяването е много трудно и често изходът е фатален.

Може да предотвратиш заболяването, като спазваш графика за външно и вътрешно обезпаразитяване, създаден от ветеринаря!

3. Ужилване от насекоми

Сигурни сме, че трудно можеш да откъснеш очи от кученцата или котенцата, които така весело и игриво махат с лапи във въздуха и гонят пчели, оси, мухи и всичко, което лети и жужи около тях. Какво да правиш обаче, ако от играчка стане плачка?

Както при хората, първата ти задача е да провериш дали жилото е останало у твоя домашен любимец. Ако е така, то незабавно го премахни, като си помагаш с пинсета, друг остър предмет или с нокти. Постави памуче, напоено с оцет или кислородна вода върху засегнатото място, за да облекчи болката и да не се появят отоци.

Ако ужилването е върху по-чувствителна зона като носа или устата или пък домашният ти любимец има алергии... То непременно посетете кабинета на ветеринарния лекар възможно най-бързо. Най-вероятно ще се наложи поставянето на специален препарат, който предпазва от отоци и предотвратява появата на алергични реакции.

 

4. Пролетни алергии при кучета и котки

Животните могат да получат пролетни алергии към всичко, което цъфти през този сезон – точно както се случва и при нас, хората. Алергичните реакции към събуждането на природата след зимния ѝ сън може да се характеризира с кихане, сърбежи, падане на козина, кожни обриви, сухи очи. Може да забележиш необичайни действия у твоите домашни любимци, като например често почесване и облизване.

Ако се съмняваш, че четириногият ти приятел има подобен проблем, то най-добре би било да се консултираш с ветеринаря. Той най-добре би преценил дали има нужда от лечение и ако да – какво да бъде то.

5. Смяна на козината

Смяната на козината през пролетта е един от най-неприятните моменти за стопаните, които гледат своите домашни любимци в апартамент и нямат двор, например. Тогава малките ни приятелчета разпиляват козината си навсякъде, а ти непрекъснато трябва да тичаш по тях и да почистваш.

Ако се обърнеш към специалисти по груминг процедури и услуги за помощ, те със сигурност ще се отзоват. Едно подстригване, къпане, почистване и скъсяване на нокти от професионалист ще спести много от главоболията ти у дома. Подходящи витамини за кучета и котки също биха заздравили косъма.

 

6. Прекалено ядене на трева

Много кучета и котки похапват трева. Хубаво е обаче да си нащрек и да не позволяваш на твоя домашен любимец да прекалява с този деликатес!

Освен че в нея е възможно да се крият бълхи и кърлежи, тя може да предизвика стомашно разстройство и повръщане. Последното обаче може да е сигурен знак за хранителен дефицит.

Наблюдавай своите домашни любимци – нямаш представа колко много ще научиш за тях!

7. Опасни цветя и растения

Ако отглеждаш своите домашни любимци на двора или често правите разходки на места, на които има много цветя, то бъди внимателен! Някои от растенията, които красят парковете и градинката ти, са изключително опасни за четириногите приятелчета.

Нежните лилии, пъстрите лалета, ароматните момини сълзи и зюмбюли, например, са отровни за кучетата и котките. Предизвикват повръщане, диария, депресия, гърчове и ниско кръвно налягане. Момината сълза може да доведе дори до фатален край...

 

Petify – доставяме доза щастие!

Ние, от Petify, сме силно загрижени за здравето на твоя домашен любимец! Затова ти напомняме, ако забележиш нещо необичайно в поведението му, незабавно да се обърнеш към ветеринарен лекар! Отнасяй се с любов и грижа към твоя най-добър приятел, като се грижиш за здравето му не само през пролетта, а през цялата година!

В нашия онлайн зоомагазин можеш да откриеш богато разнообразие от различни видове храна и аксесоари, диети, витамини, хранителни добавки и още много други продукти за домашни любимци на известни и висококачествени марки!

Поръчай с безплатна доставка до цялата страна, при поръчка над 50 лв.

Свържи се с нас на тел.: 087 996 5857 и поръчай през нашия онлайн зоомагазин: https://petify.bg/

Последвай ни и във Facebook и Instagram!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Petify

Petify

Грижа за домашни любимци през пролетта

Грижа за домашни любимци през пролетта | Petify

Грижа за домашни любимци – какво трябва да знаеш, какви грижи трябва да полагаш и от какво да пазиш своите верни четириноги приятелчета с настъпването на п Грижа за домашни любимци – какво трябва да знаеш, какви грижи трябва да полагаш и от какво да пазиш своите верни четириноги приятелчета с настъпването на п 2021-04-22T13:26:46+03:00 Грижа за домашни любимци през пролетта

<p><strong>Грижа за домашни любимци</strong> &ndash; какво трябва да знаеш, какви грижи трябва да полагаш и от какво да пазиш своите верни четириноги приятелчета с настъпването на пролетта?</p> <p>С настъпването на красивата пролет, нито ние, нито домашните любимци искаме да стоим у дома. Денят става по-дълъг, а светът - по-цветен не само през нашите очи, но и през тези на домашните любимци. И така очакваните разходки навън с най-палавите и игриви четириноги приятели са по-дълги, весели и вълнуващи.</p> <p>Пъстрата пролет обаче не носи единствено игри и забавления. Тя изисква и по-специална грижа за домашни любимци!</p> <p></p> <h2><strong>Грижа за домашни любимци през пролетта &ndash; с какво да внимаваме и какво да направим?</strong></h2> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong></strong></span></h3> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>1. Външно и вътрешно обезпаразитяване</strong></span></h3> <p>Със затоплянето на времето, навън започва и размножаването на паразитите, бълхите и кърлежите. Те са опасни не само за твоите домашни любимци, но и за теб самия.</p> <h4><strong>Външно обезпаразитяване на кучета и котки</strong></h4> <p>Бълхите и кърлежите остават в козината на твоето приятелче. И докато първите предизвикват сърбежи и дискомфорт, вторите са изключително опасни и всяка секунда до момента на премахването им може да е фатална. В случай че кърлежите не се отстранят навреме, изходът може да е летален. Затова външното обезпаразитяване е грижа за домашни любимци, която в никакъв случай не бива да се пропуска!</p> <p>То може да се прави чрез различни препарати и аксесоари:<br /> - Хапчета за външно обезпаразитяване на кучета и котки<br /> - Капки за външно обезпаразитяване на куче или котка (капки против бълхи и кърлежи за кучета и котки)<br /> - Пудра за външно обезпаразитяване<br /> - Противопаразитни каишки за кучета и котки</p> <p>Препоръчваме ти също винаги да имаш под ръка <a href="https://petify.bg/product/sanidog-healthy-insect-repellent-wipes-mokri-karpichki-sas-sastavki-protiv-nasekomi-i-paraziti-dalech-ot-kucheto-42-broya" title="Sanidog Healthy Insect Repellent Wipes">мокри кърпички със съставки против насекоми и паразити за <span>кучета</span></a> и <span><a href="https://petify.bg/product/sanicat-wipes-lotus-flower-mokri-karpichki-s-aromat-na-cvetya-42-broya" title="Sanicat Wipes Lotus Flower">котки</a></span>.</p> <p><a href="https://petify.bg/product/sanicat-wipes-lotus-flower-mokri-karpichki-s-aromat-na-cvetya-42-broya" title="Sanicat Wipes Lotus Flower - мокри кърпички с аромат на цветя 42 броя."><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/sanicat-wipes-lotus-flower-mokri-karpicki-s-aromat-na-cveta-42-broa-image_6023bab55cc40_1920x1920.jpeg" width="229" height="501" /></a><a href="https://petify.bg/product/sanidog-healthy-insect-repellent-wipes-mokri-karpichki-sas-sastavki-protiv-nasekomi-i-paraziti-dalech-ot-kucheto-42-broya" title="Sanidog Healthy Insect Repellent Wipes - мокри кърпички със съставки против насекоми и паразити далеч от кучето 42 броя."><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/sanidog-healthy-insect-repellent-wipes-mokri-karpicki-sas-sastavki-protiv-nasekomi-i-paraziti-dalec-ot-kuceto-42-broa-image_6023f5b69c5f7_600x600.jpeg" width="258" height="486" class="alignleft" /></a></p> <h4><strong>Вътрешно обезпаразитяване на кучета и котки</strong></h4> <p>Вътрешните паразити като тениите, например, също могат да са смъртоносни. Ето защо е важно да полагаш специална грижа за своите домашни любимци, като правиш редовно вътрешно обезпаразитяване.</p> <p>За него е задължително да се грижиш още от първия месец след раждането на животинчето. Може да го защитиш, чрез:</p> <ul> <li>Таблетки за вътрешно обезпаразитяване на кучета и котки</li> <li>Капки за вътрешно и външно обезпаразитяване на котка или куче</li> <li>Паста за вътрешно обезпаразитяване на кучета и котки</li> </ul> <p>Съществуват и сърдечни паразити, срещу които също е хубаво да има профилактика. Препоръчително е вътрешното обезпаразитяване да се прави от ветеринарен лекар, който да проследи цялостното здравословно състояние на приятелчето ти.</p> <p><strong></strong></p> <h3><strong>2. Лайшманиоза и дирофилария</strong></h3> <h4><strong>Лайшманиоза</strong></h4> <p><strong>Лайшманиозата</strong> е заболяване, което се предава, чрез ухапване от насекоми, най-вече от пясъчните мухи. Заболяването може да протече в две форми &ndash; кожна лайшманиоза и висцерална лайшманиоза (по органите), която засяга най-вече бъбреците. В България по-често срещана е кожната форма на заболяването. &nbsp;Характеризира се с рани по кожата и лигавиците, които се лекуват трудно.</p> <p>За да защитиш животинчето си от лайшманиоза, може да използваш специални за целта каишки или препарати, които профилактират.</p> <p>&nbsp;</p> <h4><strong>Дирофилариоза</strong></h4> <p><strong>Дирофилариозата</strong> е друго заболяване, предаващо се чрез ухапване от комар. В тялото на животинчето се развива паразит, който засяга сърцето и белодробната артерия. Първите симптоми, които домашният любимец показва, са кашлица и умора при физическа дейност.&nbsp;&nbsp; Лечението на заболяването е много трудно и често изходът е фатален.</p> <p>Може да предотвратиш заболяването, като спазваш графика за външно и вътрешно обезпаразитяване, създаден от ветеринаря!</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/grija-za-domashni-liubimci-2.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><strong></strong></p> <h3><strong>3. Ужилване от насекоми</strong></h3> <p>Сигурни сме, че трудно можеш да откъснеш очи от кученцата или котенцата, които така весело и игриво махат с лапи във въздуха и гонят пчели, оси, мухи и всичко, което лети и жужи около тях. Какво да правиш обаче, ако от играчка стане плачка?</p> <p>Както при хората, първата ти задача е да провериш дали жилото е останало у твоя домашен любимец. Ако е така, то незабавно го премахни, като си помагаш с пинсета, друг остър предмет или с нокти. Постави памуче, напоено с оцет или кислородна вода върху засегнатото място, за да облекчи болката и да не се появят отоци.</p> <p>Ако ужилването е върху по-чувствителна зона като носа или устата или пък домашният ти любимец има алергии... То непременно посетете кабинета на ветеринарния лекар възможно най-бързо. Най-вероятно ще се наложи поставянето на специален препарат, който предпазва от отоци и предотвратява появата на алергични реакции.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h3><strong>4. Пролетни алергии при кучета и котки</strong></h3> <p>Животните могат да получат пролетни алергии към всичко, което цъфти през този сезон &ndash; точно както се случва и при нас, хората. Алергичните реакции към събуждането на природата след зимния ѝ сън може да се характеризира с кихане, сърбежи, падане на козина, кожни обриви, сухи очи. Може да забележиш необичайни действия у твоите домашни любимци, като например често почесване и облизване.</p> <p>Ако се съмняваш, че четириногият ти приятел има подобен проблем, то най-добре би било да се консултираш с ветеринаря. Той най-добре би преценил дали има нужда от лечение и ако да &ndash; какво да бъде то.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/grija-za-domashni-liubimci-3.jpg" class="aligncenter" /></p> <p><strong></strong></p> <h3><strong>5. Смяна на козината</strong></h3> <p>Смяната на козината през пролетта е един от най-неприятните моменти за стопаните, които гледат своите домашни любимци в апартамент и нямат двор, например. Тогава малките ни приятелчета разпиляват козината си навсякъде, а ти непрекъснато трябва да тичаш по тях и да почистваш.</p> <p>Ако се обърнеш към специалисти по груминг процедури и услуги за помощ, те със сигурност ще се отзоват. Едно подстригване, къпане, почистване и скъсяване на нокти от професионалист ще спести много от главоболията ти у дома. Подходящи витамини за кучета и котки също биха заздравили косъма.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h3><strong>6. Прекалено ядене</strong> <strong>на</strong> <strong>трева</strong></h3> <p>Много кучета и котки похапват трева. Хубаво е обаче да си нащрек и да не позволяваш на твоя домашен любимец да прекалява с този деликатес!</p> <p>Освен че в нея е възможно да се крият бълхи и кърлежи, тя може да предизвика стомашно разстройство и повръщане. Последното обаче може да е сигурен знак за хранителен дефицит.</p> <p>Наблюдавай своите домашни любимци &ndash; нямаш представа колко много ще научиш за тях!</p> <p><strong></strong></p> <h3><strong>7. Опасни цветя и растения</strong></h3> <p>Ако отглеждаш своите домашни любимци на двора или често правите разходки на места, на които има много цветя, то бъди внимателен! Някои от растенията, които красят парковете и градинката ти, са изключително опасни за четириногите приятелчета.</p> <p>Нежните лилии, пъстрите лалета, ароматните момини сълзи и зюмбюли, например, са отровни за кучетата и котките. Предизвикват повръщане, диария, депресия, гърчове и ниско кръвно налягане. Момината сълза може да доведе дори до фатален край...</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/grija-za-domashni-liubimci-4.jpg" class="aligncenter" /></p> <h2><strong>Petify &ndash; доставяме доза щастие!</strong></h2> <p>Ние, от <strong><a href="https://petify.bg/" title="Petify - онлайн зоомагазин">Petify</a></strong>, сме силно загрижени за здравето на твоя домашен любимец! Затова ти напомняме, ако забележиш нещо необичайно в поведението му, незабавно да се обърнеш към ветеринарен лекар! Отнасяй се с любов и грижа към твоя най-добър приятел, като се грижиш за здравето му не само през пролетта, а през цялата година!</p> <p>В нашия онлайн зоомагазин&nbsp;можеш да откриеш богато разнообразие от различни видове храна и аксесоари, диети, витамини, хранителни добавки и още много други продукти за домашни любимци на известни и висококачествени марки!</p> <p>Поръчай с безплатна доставка до цялата страна, при поръчка над 50 лв.</p> <p>Свържи се с нас на тел.: 087 996 5857 и поръчай през нашия онлайн зоомагазин: <a href="https://petify.bg/">https://petify.bg/</a></p> <p><span>Последвай ни и във&nbsp;</span><a href="https://www.facebook.com/petcarebul" title="Petcare-bg">Facebook</a><span>&nbsp;и&nbsp;</span><a href="https://www.instagram.com/petcarebg/" title="Petcare Bulgaria">Instagram</a><span>!</span></p>

Сравнение на продукти