Нужда от помощ? Обадете ни се днес
087 996 5857

Меню
Меню
Грижи за козината на котката - как да я поддържаме мека и пухкава?

May/16/2021

Грижи за козината на котката - как да я поддържаме мека и пухкава?

Грижи за козината на котката – какво трябва да направиш, за да изглежда безупречно домашният ти любимец? Както при кучетата, така и при котките, козината е не просто отличителен знак, който ги прави коя от коя по-красиви. Кожухчето на домашния ти любимец е неговата естествена защита. Затова, ако искаш да е не само мека и пухкава, но и в отлично здравословно състояние, задължително трябва да полагаш грижи за козината на котката.

 

От какво се състои котешката козина?

За да знаеш точно какви грижи за козината на котката трябва да полагаш, първо е необходимо да си запознат с това какво всъщност представлява козинката на твоето животинче. Има няколко основни вида косъм при котенцата – вторични, осилести и първични.

Вторичните косъмчета се грижат за това котката винаги да усеща уютна топлина. Точно този тип косми обаче отговарят и за досадното сплъстяване на козината при котките. Те най-много те затрудняват, когато решеш животинчето си. Вторичните косми са този слой, който остава най-близо до кожата.

Осилестите косъмчета имат сериозната задача да предпазват вторичните косми, които са разположени точно под тях.

Най-горният слой на козината се състои от първични косъмчета. Те са най-силно пигментирани и определят външния вид на котенцето. Освен това, те успешно го защитават от водата и сигнализират, чрез настръхването си, когато четириногият ти домашен любимец усеща силни емоции.

 

Какви проблеми може да има котешката козина?

Смяна на козината при котките

Сезонната смяна на козината при котките е естествен процес, който няма как да избегнеш. Това е техният начин да се справят с промяната на климата и да се подготвят за по-студените или по-топлите дни. С идването на зимните месеци, те обличат по-топло кожухче, а лятното пада. Косъмът на котките през зимата е по-плътен и твърд. Така те се предпазват от измръзване.

В периодите, в които котката ти сменя козината си, е задължително да полагаш повече грижи. Най-важната ти задача тогава е да решеш котката си няколко пъти на ден. По този начин ще ускориш процеса на смяна на козината, както и ще намалиш вероятността котенцето да погълне част от излишните косъмчета, които падат.

Хранителната добавка на Versele Laga - Oropharma Opti Hair Cat спомага за по-бърза смяна на козината, както и за това новите косъмчета да за по-лъскави, а кожата по-здрава.

 

Козина без блясък – как да се справите?

Липсата на блясък на котешката козина може да е знак, че домашният ти любимец не получава достатъчно витамини и хранителни вещества заедно с храната си. Затова ти препоръчваме внимателно да проследиш дали четириногото ти приятелче получава нужното количество витамини. Ако е необходимо, включи в менюто му хранителни добавки, които ще помогнат за набавянето на веществата, които му липсват.

В случай че козината на котката ти е без блясък, а тя е на повече от 6-7 години, това може е сигнал и за здравословни проблеми. Възможно е любимецът ти да води борба с щитовидната жлеза, развалени зъби или проблеми със ставите. Наблюдавай го и при нужда веднага се обърни към ветеринаря!

Когато котката ти дава най-топлите прегръдки и тихичко мърка до теб, тогава е най-подходящият момент да я наградиш с лакомството на Planet Pet society! Така тя ще е доволна и още по-често ще те радва, а благодарение на омега 3 и 6 и витамините, които се съдържат в малката наградка, козината и кожата ѝ ще са по-здрави и красиви!

 

Грижа за козината на котката – основни правила и съвети

Подходящи продукти за поддръжка на козината

За правилни грижи за козината на котката е задължително да използваш подходящите продукти! При избора си, трябва да се съобразиш с няколко фактора, сред които вида на косъма, дължината му, а в някои случаи дори и цвета.  Трябва да бъдeш наясно и със състоянието на кожата на котката. Ако има наранявания например, използването на неправилен продукт може да предизвика раздразнение или инфекции.

В случай че забележиш, че по кожата на котката има наранявания, гелът на Vet Expert ще помогне за по-бързото им зарастване. При кожни лезии, белези, претърквания и по-големи рани, нашите специалисти ти препоръчват спрея за локална терапия Vet Expert Moisturizing.

При проблемна кожа е хубаво да наложите на котката си специална диета. Пълноценното хранене е от изключително значение, когато стане въпрос за кожата на животинчето. Диетата с еленско месо и зелен грах на Hill’s Prescription подсилва кожната бариера и намалява опадането на козинката.

Ако не си сигурен кой е правилният продукт за твоето животинче - не се колебай да се свържеш с екипа на Petify! Ние ще ти помогнем с избора на най-подходящите продукти!

Ресане

Както при кучетата, от голямо значение е ежедневното сресване на козината. Решейки котката си, премахваш мръсотията и дребните вредители, заклещили се между косъмчетата. Освен това, така премахваш излишната козина, която е на път да падне, като я сваляш с гребена.

 

Къпане

Повечето от любимите ни мъркащи създания считат водата за свой враг и изобщо не обичат да се къпят. Колкото и да не харесват банята обаче, понякога срещата с водата е неизбежна.

Преди поредната пакост, заради която котката задължително трябва да влезе в банята, ти вече трябва да имаш под ръка шампоан, подходящ за нейната кожа и козина.

Любопитен факт е, че цветът на козината има значение при избора на правилен шампоан. В Petify можеш да откриеш шампоани, предназначени за различни типове козина, включително светла и тъмна.

 

Пълноценно хранене

Най-важното за красива, здрава и бляскава козина е да даваш на котката си пълноценна, балансирана и богата омега 3 и 6 храна.

За котки в зряла възраст ти препоръчваме пауч Royal Canin Intense, който ще направи кожата по-здрава, а козината по-красива.

Сухата храна Brit Care Beautiful Skin Sunny е богата на омега 3, тъй като съдържа 35% сьомга.

В Petify ще откриеш голям избор от храни за красива козина или проблемна кожа и козина.

Грижа за козината на котката според типа козина

Грижи за козината на котката с къс косъм

Ако котката ти е с къс косъм, то задълженията ти не са много. Достатъчно е веднъж в седмицата с помощта на мека четка, да решеш животинчето. Препоръчваме ти преди това хубаво да се нарадваш на домашния си любимец, като го масажираш с гумена ръкавица. Така не само ще го направиш щастлив, а и ще свалиш излишните косъмчета, които все още не са паднали. 

Грижи за козината на котката с дълъг косъм

При меките и пухкави мъркащи приятелчета с дълъг косъм, грижите за козината изискват повече време. При тях е задължително ежедневното разресване. Ако тази задача те затруднява, защото козината се заплита прекалено бързо и лесно, може да използваш специален спрей, който прави тази задача по-лека.

Препоръчваме ти да използваш широк гребен, като внимаваш да не нараниш кожата на котката.

 

Petify – доставяме доза щастие!

В нашия онлайн зоомагазин можеш да откриеш богато разнообразие от различни видове храна и аксесоари, диети, витамини, хранителни добавки и още много други продукти за домашни любимци на известни и висококачествени марки!

Поръчай с безплатна доставка до цялата страна, при поръчка над 50 лв.!

Свържи се с нас на тел.: 087 996 5857 и поръчай през нашия онлайн зоомагазин: https://petify.bg/

Последвай ни и във Facebook и Instagram!

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Котки

Котки

Грижи за козината на котката - как да я поддържаме мека и пухкава?

Грижи за козината на котката | Petify

Грижи за козината на котката – какво трябва да направиш, за да изглежда безупречно домашният ти любимец? Виж нашите доказани съвети! Грижи за козината на котката – какво трябва да направиш, за да изглежда безупречно домашният ти любимец? Виж нашите доказани съвети! 2021-05-16T19:21:19+03:00 Грижи за козината на котката - как да я поддържаме мека и пухкава?

<p><strong>Грижи за козината на котката</strong> &ndash; какво трябва да направиш, за да изглежда безупречно домашният ти любимец? Както при кучетата, така и при котките, козината е не просто отличителен знак, който ги прави коя от коя по-красиви. Кожухчето на домашния ти любимец е неговата естествена защита. Затова, ако искаш да е не само мека и пухкава, но и в отлично здравословно състояние, задължително трябва да полагаш грижи за козината на котката.</p> <p>&nbsp;</p> <h2><strong>От какво се състои котешката козина?</strong></h2> <p>За да знаеш точно какви грижи за козината на котката трябва да полагаш, първо е необходимо да си запознат с това какво всъщност представлява козинката на твоето животинче. Има няколко основни вида косъм при котенцата &ndash; вторични, осилести и първични.</p> <p>Вторичните косъмчета се грижат за това котката винаги да усеща уютна топлина. Точно този тип косми обаче отговарят и за досадното сплъстяване на козината при котките. Те най-много те затрудняват, когато решеш животинчето си. Вторичните косми са този слой, който остава най-близо до кожата.</p> <p>Осилестите косъмчета имат сериозната задача да предпазват вторичните косми, които са разположени точно под тях.</p> <p>Най-горният слой на козината се състои от първични косъмчета. Те са най-силно пигментирани и определят външния вид на котенцето. Освен това, те успешно го защитават от водата и сигнализират, чрез настръхването си, когато четириногият ти домашен любимец усеща силни емоции.</p> <p>&nbsp;</p> <h2><strong>Какви проблеми може да има котешката козина?</strong></h2> <h3><strong>Смяна на козината при котките</strong></h3> <p>Сезонната смяна на козината при котките е естествен процес, който няма как да избегнеш. Това е техният начин да се справят с промяната на климата и да се подготвят за по-студените или по-топлите дни. С идването на зимните месеци, те обличат по-топло кожухче, а лятното пада. Косъмът на котките през зимата е по-плътен и твърд. Така те се предпазват от измръзване.</p> <p>В периодите, в които котката ти сменя козината си, е задължително да полагаш повече грижи. Най-важната ти задача тогава е да решеш котката си няколко пъти на ден. По този начин ще ускориш процеса на смяна на козината, както и ще намалиш вероятността котенцето да погълне част от излишните косъмчета, които падат.</p> <p>Хранителната добавка на <span><a href="https://petify.bg/product/versele-laga-oropharma-opti-hair-cat-dobavka-kam-hranata-za-kotki-za-kaskava-kozina-i-zdrava-koja-i-za-periodite-na-smyana-na-kozinata-130-gr">Versele Laga - Oropharma Opti Hair Cat</a></span> спомага за по-бърза смяна на козината, както и за това новите косъмчета да за по-лъскави, а кожата по-здрава.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/b0ff5e07c8f0379bca7d7d1e072cbf11.png" width="273" height="327" class="aligncenter" /></p> <p>&nbsp;</p> <h3><strong>Козина без блясък &ndash; как да се справите?</strong></h3> <p>Липсата на блясък на котешката козина може да е знак, че домашният ти любимец не получава достатъчно витамини и хранителни вещества заедно с храната си. Затова ти препоръчваме внимателно да проследиш дали четириногото ти приятелче получава нужното количество витамини. Ако е необходимо, включи в менюто му хранителни добавки, които ще помогнат за набавянето на веществата, които му липсват.</p> <p>В случай че козината на котката ти е без блясък, а тя е на повече от 6-7 години, това може е сигнал и за здравословни проблеми. Възможно е любимецът ти да води борба с щитовидната жлеза, развалени зъби или проблеми със ставите. Наблюдавай го и при нужда веднага се обърни към ветеринаря!</p> <p>Когато котката ти дава най-топлите прегръдки и тихичко мърка до теб, тогава е най-подходящият момент да я наградиш с <span><a href="https://petify.bg/product/planet-pet-crunchy-bits-for-coat-and-skin-delikatesno-lakomstvo-za-kotki-za-zdrava-i-laskava-kozina-40-gr">лакомството на Planet Pet society</a></span>! Така тя ще е доволна и още по-често ще те радва, а благодарение на омега 3 и 6 и витамините, които се съдържат в малката наградка, козината и кожата ѝ ще са по-здрави и красиви!<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/planet-pet-crunchy-bits-for-coat-and-skin-delikatesno-lakomstvo-za-kotki-za-zdrava-i-laskava-kozina-40-gr-image_606197fd85534_1920x1920.jpeg" width="225" height="367" class="aligncenter" /></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h2><strong>Грижа за козината на котката &ndash; основни правила и съвети</strong></h2> <h3><strong>Подходящи продукти за поддръжка на козината</strong></h3> <p>За правилни грижи за козината на котката е задължително да използваш подходящите продукти! При избора си, трябва да се съобразиш с няколко фактора, сред които вида на косъма, дължината му, а в някои случаи дори и цвета. &nbsp;Трябва да бъдeш наясно и със състоянието на кожата на котката. Ако има наранявания например, използването на неправилен продукт може да предизвика раздразнение или инфекции.</p> <p>В случай че забележиш, че по кожата на котката има наранявания, <span><a href="https://petify.bg/product/vet-expert-healing-gel-gel-za-grija-i-podpomagane-na-procesa-za-zarastvane-na-razlichni-tipove-rani-pri-kucheta-i-kotki-050ml?fbclid=IwAR1nlZijWZblQ2cFK89-J6RB4ta_FJvQ2WzA3RTVPn6-Z9IPAkL6Sx3vK38">гелът на Vet Expert</a></span> ще помогне за по-бързото им зарастване. При кожни лезии, белези, претърквания и по-големи рани, нашите специалисти ти препоръчват <span><a href="https://petify.bg/product/vet-expert-moisturizing-spray-dermatological-nanosilver-line-proukt-za-lokalna-terapiya-pri-kojni-lezii-belezi-pretarkvaniya-i-kojni-rani-100ml?fbclid=IwAR01dRQ5J_OBLLRsGRD4M-YeOqpncJR6nf88YIjTtAmHK8vP2uNs0oZ74Z0">спрея за локална терапия Vet Expert Moisturizing</a></span>.</p> <p>При проблемна кожа е хубаво да наложите на котката си специална диета. Пълноценното хранене е от изключително значение, когато стане въпрос за кожата на животинчето. <span><a href="https://petify.bg/product/hills-prescription-diet-dd-feline-dieta-za-kotki-s-elensko-meso-i-zelen-grah-podsilva-kojnata-bariera-15kg">Диетата с еленско месо и зелен грах на Hill&rsquo;s Prescription</a></span> подсилва кожната бариера и намалява опадането на козинката.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/hills-prescription-diet-dd-feline-dieta-za-kotki-s-elensko-meso-i-zelen-grah-podsilva-koznata-bariera-1-5kg-image_602d8cc28b915_600x600.png" width="262" height="262" class="aligncenter" /></p> <p>Ако не си сигурен кой е правилният продукт за твоето животинче - не се колебай да се свържеш с екипа на Petify! Ние ще ти помогнем с избора на най-подходящите продукти!</p> <p></p> <h3><strong>Ресане</strong></h3> <p>Както при кучетата, от голямо значение е ежедневното сресване на козината. Решейки котката си, премахваш мръсотията и дребните вредители, заклещили се между косъмчетата. Освен това, така премахваш излишната козина, която е на път да падне, като я сваляш с гребена.</p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <h3><strong>Къпане</strong></h3> <p>Повечето от любимите ни мъркащи създания считат водата за свой враг и изобщо не обичат да се къпят. Колкото и да не харесват банята обаче, понякога срещата с водата е неизбежна.</p> <p>Преди поредната пакост, заради която котката задължително трябва да влезе в банята, ти вече трябва да имаш под ръка шампоан, подходящ за нейната кожа и козина.</p> <p>Любопитен факт е, че цветът на козината има значение при избора на правилен шампоан. В Petify можеш да откриеш <span><a href="https://petify.bg/category/shampoani-1">шампоани</a></span>, предназначени за различни типове козина, включително <span><a href="https://petify.bg/product/vet-expert-white-shampoo-profesionalen-shampoan-za-kucheta-i-kotki-sas-svetal-cvyat-na-kozinata-ne-sadarja-sles-i-sls-250ml">светла</a></span> и <span><a href="https://petify.bg/product/vet-expert-black-shampoo-profesionalen-shampoan-za-kucheta-i-kotki-za-tamen-cvyat-na-kozinata-250-ml">тъмна</a></span>.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/vet-expert-white-shampoo-profesionalen-sampoan-za-kuceta-i-kotki-sas-svetal-cvat-na-kozinata-ne-sadarza-sles-i-sls-250ml-image_5ff8e42f3f5aa_1280x1280.jpeg" width="229" height="324" /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/vet-expert-black-shampoo-profesionalen-sampoan-za-kuceta-i-kotki-za-tamen-cvat-na-kozinata-250-ml-image_5ff8e571ee1ce_1280x1280.jpeg" width="231" height="326" /></p> <p>&nbsp;</p> <h3><strong>Пълноценно хранене</strong></h3> <p>Най-важното за красива, здрава и бляскава козина е да даваш на котката си пълноценна, балансирана и богата омега 3 и 6 храна.</p> <p>За котки в зряла възраст ти препоръчваме <span><a href="https://petify.bg/product/pauch-za-zdrava-koja-i-krasiva-kozina-royal-canin-intense-beauty-palnocenna-hrana-za-porasnali-kotki-kascheta-meso-v-apetitno-jele-85-grama">пауч Royal Canin Intense</a></span>, който ще направи кожата по-здрава, а козината по-красива.</p> <p><span><a href="https://petify.bg/product/brit-care-beautiful-skin-sunny-suha-hrana-za-kotki-za-zdrava-koja-i-krasiva-kozina-s-35-syomga-i-14-pryasno-pileshko-meso-040027-kg">Сухата храна Brit Care Beautiful Skin Sunny</a></span> е богата на омега 3, тъй като съдържа 35% сьомга.</p> <p>В Petify ще откриеш голям избор от храни <span><a href="https://petify.bg/category/za-krasiva-kozina?fbclid=IwAR0Fbd7jWl83KncVW3ScSxisNjgDqu0uZA7vmg9AaqJsmH-5v6wu8kxJZjw">за красива козина</a></span> или <span><a href="https://petify.bg/category/problemna-koja-ili-kozina-1?fbclid=IwAR2BdAFGL7NKSFfzqkYNi8jGwC3GsJY6Ib-LxL0DrctX60L0to1mVF1tGOI">проблемна кожа и козина</a></span>.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/brit-care-mini-grain-free-hair-skin-palnocenna-suha-hrana-za-krasiva-kozina-i-zdrava-koza-sas-somga-i-heringa-0-40027-kg-image_6019d8512482c_1920x1920.png" width="353" height="471" class="aligncenter" /></p> <h2><strong>Грижа за козината на котката според типа козина</strong></h2> <h3><strong>Грижи за козината на котката с къс косъм</strong></h3> <p>Ако котката ти е с къс косъм, то задълженията ти не са много. Достатъчно е веднъж в седмицата с помощта на мека четка, да решеш животинчето. Препоръчваме ти преди това хубаво да се нарадваш на домашния си любимец, като го масажираш с гумена ръкавица. Така не само ще го направиш щастлив, а и ще свалиш излишните косъмчета, които все още не са паднали.&nbsp;</p> <h3><strong>Грижи за козината на котката с дълъг косъм</strong></h3> <p>При меките и пухкави мъркащи приятелчета с дълъг косъм, грижите за козината изискват повече време. При тях е задължително ежедневното разресване. Ако тази задача те затруднява, защото козината се заплита прекалено бързо и лесно, може да използваш специален спрей, който прави тази задача по-лека.</p> <p>Препоръчваме ти да използваш широк гребен, като внимаваш да не нараниш кожата на котката.</p> <p>&nbsp;</p> <h2><strong>Petify &ndash; доставяме доза щастие!</strong></h2> <p>В нашия <a href="https://petify.bg/category/vsichki-produkti" title="Онлайн зоомагазин Petify">онлайн зоомагазин</a> можеш да откриеш богато разнообразие от различни видове храна и аксесоари, диети, витамини, хранителни добавки и още много други продукти за домашни любимци на известни и висококачествени марки!</p> <p>Поръчай с безплатна доставка до цялата страна, при поръчка над 50 лв.!</p> <p>Свържи се с нас на тел.: 087 996 5857 и поръчай през нашия онлайн зоомагазин: <a href="https://petify.bg/">https://petify.bg/</a></p> <p><span>Последвай ни и във&nbsp;</span><a href="https://www.facebook.com/petcarebul" title="Petcare-bg">Facebook</a><span>&nbsp;и&nbsp;</span><a href="https://www.instagram.com/petcarebg/" title="Petcare Bulgaria">Instagram</a><span>!</span></p> <p>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти