Нужда от помощ? Обадете ни се днес
087 996 5857

Меню
Меню
Къпане на кучета и котки

May/28/2021

Къпане на кучета и котки

Къпане на кучета и котки – тази малка задача, част от задълженията ти, свързани с грижата за домашните любимци, всъщност може да се окаже голямо предизвикателство.

Темата поражда оживени спорове между стопаните на кучета и котки. В сърцевината на противоречието най-често стоят въпросите на каква възраст за пръв път може да се изкъпе домашният любимец, колко често и как точно трябва да се къпе.

Ние, от Petify, ще споделим с теб повече за това колко често да къпеш кучето или котката и как точно да го правиш.

 

Къпане на кучета

На каква възраст трябва да е кучето, когато дойде време за неговата първа баня?

По този въпрос съществуват много и различни мнения, не само сред стопаните на кучета, но и сред ветеринарите. Истината е, че най-подходящият момент за първото къпане на куче идва, след като то навърши три месеца. Това малко правило е ангажирано както с рисковете от простуда, така и с имунизационния календар на домашния ти любимец.

Колко често се препоръчва да къпеш кучето?

Отговорът на този въпрос зависи от няколко променливи, най-важните от които са къде отглеждаш кучето си и каква порода е то.  

Ако четириногият ти приятел живее на двора...

...то забавленията в банята два-три пъти годишно са му напълно достатъчни. При всяко къпане обаче е задължително да се съобразяваш с метеорологичната обстановка навън. Запознай се предварително с прогнозата за времето. Ако температурите навън са ниски, а къпането не е крайно наложително, по-добре отложи освежаването с още няколко дни. Така ще избегнеш рисковете от простуда, които биха изпратили кученцето ти право при ветеринарния лекар. По-често къпане би нарушило и здравината на естественото му кожухче, което е неговият начин да се предпазва.

Ако отглеждаш своя най-добър четириног приятел у дома...

...то специалистите препоръчват къпането да е на всеки три месеца. Всяко правило обаче има и своите изключения. Тук те идват от втората променлива – породата. В зависимост от своя род, кучетата имат различни видове козина. Това от своя страна има голямо значение за това колко често да къпеш своя домашен любимец.

Препоръчваме ти, ако домашното ти кученце е с по-дълъг косъм, да го къпеш веднъж в месеца. Ако козината е по-буйна и къдрава, на всеки два месеца. Хубаво е да имаш предвид, че дори и да полагаш необходимите ежедневни грижи като редовното ресане например, при всяка разходка по кожата и козината се полепва мръсотия, която не успява да падне само с помощта на четка или гребен. Четириногите приятелчета с по-къс или среден на дължина косъм нямат нужда от по-често къпане. Веднъж на всеки три месеца им е напълно достатъчно.

Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки

Разбира се, случва се животинчетата да изпаднат в по-необичайни ситуации и след поредната пакост, къпането е неизбежно. В такива моменти, за да предпазиш и кученцето, и себе си, не се води по своеобразния график за баня, който си направил, а веднага изкъпи домашния си любимец. Същото важи и при разходките навън през зимата и есента, когато цапането с кал и сняг е неизбежно.

Съвети за къпане на куче

1. Избери шампоан за кучета според типа кожа и козина.

Когато дойде време за къпане на кучето, най-важното е да избереш козметика, подходяща за твоя домашен любимец. В никакъв случай не залагай на шампоаните, които използваш за себе си – те са с различна киселинност и не биха повлияли добре на кожата и косъма на кучето. Разгледай богатото разнообразие от шампоани за кучета, което предлагаме: https://petify.bg/category/shampoani

2. Среши го!

Ресането преди баня е задължително! Особено ако кученцето ти е с по-дълга и гъста козина. С помощта на четката или гребена ще премахнеш всички заплитания, а това ще помогне за по-успешно почистване на козината и кожата.

3. Внимавай с температурата на водата.

Тя не бива да е нито прекалено студена, нито прекалено топла. Златната среда за температура на водата е 38-40 градуса – толкова, колкото е и температурата на домашния ти любимец.

4. Внимавай и с ушите!

Не с твоите, а с тези на кученцето ти! Твоите бързо ще свикнат със скимтенето и лая на приятелчето ти. За него обаче е много важно в ушите му да не попадне вода, тъй като това може да е опасно за здравето му. Алтернатива за почистването им е използването на кърпа.

 

Къпане на котки

Колко често трябва да къпеш котката?

Котките са животинки, които сами се грижат за своята хигиена, и то много сполучливо. Те не търпят мръсотия по себе си и вследствие на това дори нерядко се престарават в стремежа си да бъдат чисти и спретнати. Както знаеш обаче, те много обичат да правят пакости, да влизат където не трябва и да си играят с предмети, след които в никакъв случай няма да останат чисти. Тогава твоята намеса е задължителна, а къпането – неизбежно.

Какво трябва да знаеш преди да влезеш в банята с котката?

Първият и най-важен урок, който ако не си научил предварително, то впоследствие със сигурност ще запомниш е, че котките не обичат водата. Затова предварително приготви всичко, което ще ти е нужно – обикновено това са шампоан и кърпи.

Съвети за къпане на котка

Както при кучетата, така и при котките, с пълна сила важат правилният избор на подходящ шампоан, ресането преди баня и средната температура на водата. Виж нашите предложения за шампоани за котки тук: https://petify.bg/category/shampoani-1

Разгледай също и продуктите за грижа за очите и ушите на твоята котка: https://petify.bg/category/grija-za-ochite-i-ushite-1

При къпането на котка обаче има един трик, който би те улеснил много – превърни мивката в котешка вана. По този начин ще имаш повече контрол над случващото се, а на мъркащото ти приятелче ще му е по-трудно в опитите си да избяга.

Ако смяташ, че ситуацията би станала неконтролируема, а котката ти обича да драска с нокти, използвай ръкавици, за да се предпазиш. Колкото по-бързо действаш, толкова по-бързо ще се справиш с това трудно предизвикателство.

Petify – доставяме доза щастие!

В нашия онлайн зоомагазин можеш да откриеш богато разнообразие от шампоани за кучета и котки, подходящи за различни видове козина и кожа. Предлагаме и богат избор от видове храна и аксесоари, диети, витамини, хранителни добавки и още много други продукти за домашни любимци на известни и висококачествени марки!

Поръчай с безплатна доставка до цялата страна, при поръчка над 50 лв.!

Свържи се с нас на тел.: 087 996 5857 и поръчай през нашия онлайн зоомагазин: https://petify.bg/

Последвай ни и във Facebook и Instagram!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Любопитно

Любопитно

Къпане на кучета и котки

Къпане на кучета и котки | Petify Блог

Къпане на кучета и котки – колко често трябва да къпеш кучето или котката си и как точно да го правиш. Виж нашите съвети тук: Къпане на кучета и котки – колко често трябва да къпеш кучето или котката си и как точно да го правиш. Виж нашите съвети тук: 2021-05-28T20:31:15+03:00 Къпане на кучета и котки

<p><strong>Къпане на кучета и котки</strong> &ndash; тази малка задача, част от задълженията ти, свързани с грижата за домашните любимци, всъщност може да се окаже голямо предизвикателство.</p> <p>Темата поражда оживени спорове между стопаните на кучета и котки. В сърцевината на противоречието най-често стоят въпросите на каква възраст за пръв път може да се изкъпе домашният любимец, колко често и как точно трябва да се къпе.</p> <p>Ние, от Petify, ще споделим с теб повече за това колко често да къпеш кучето или котката и как точно да го правиш.</p> <p>&nbsp;</p> <h2><strong>Къпане на кучета</strong></h2> <h3><strong>На каква възраст трябва да е кучето, когато дойде време за неговата първа баня? </strong></h3> <p>По този въпрос съществуват много и различни мнения, не само сред стопаните на кучета, но и сред ветеринарите. Истината е, че най-подходящият момент за първото къпане на куче идва, след като то навърши три месеца. Това малко правило е ангажирано както с рисковете от простуда, така и с имунизационния календар на домашния ти любимец.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/kypane-na-kucheta-i-kotki-2.jpg" class="aligncenter" /></p> <h3><strong>Колко често се препоръчва да къпеш кучето? </strong></h3> <p>Отговорът на този въпрос зависи от няколко променливи, най-важните от които са къде отглеждаш кучето си и каква порода е то. &nbsp;</p> <h4><strong>Ако четириногият ти приятел живее на двора...</strong></h4> <p>...то забавленията в банята два-три пъти годишно са му напълно достатъчни. При всяко къпане обаче е задължително да се съобразяваш с метеорологичната обстановка навън. Запознай се предварително с прогнозата за времето. Ако температурите навън са ниски, а къпането не е крайно наложително, по-добре отложи освежаването с още няколко дни. Така ще избегнеш рисковете от простуда, които биха изпратили кученцето ти право при ветеринарния лекар. По-често къпане би нарушило и здравината на естественото му кожухче, което е неговият начин да се предпазва.</p> <h4><strong>Ако отглеждаш своя най-добър четириног приятел у дома...</strong></h4> <p>...то специалистите препоръчват къпането да е на всеки три месеца. Всяко правило обаче има и своите изключения. Тук те идват от втората променлива &ndash; породата. В зависимост от своя род, кучетата имат различни видове козина. Това от своя страна има голямо значение за това колко често да къпеш своя домашен любимец.</p> <p>Препоръчваме ти, ако домашното ти кученце е с по-дълъг косъм, да го къпеш веднъж в месеца. Ако козината е по-буйна и къдрава, на всеки два месеца. Хубаво е да имаш предвид, че дори и да полагаш необходимите ежедневни грижи като редовното ресане например, при всяка разходка по кожата и козината се полепва мръсотия, която не успява да падне само с помощта на четка или гребен. Четириногите приятелчета с по-къс или среден на дължина косъм нямат нужда от по-често къпане. Веднъж на всеки три месеца им е напълно достатъчно.</p> <h4><strong>Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки</strong></h4> <p>Разбира се, случва се животинчетата да изпаднат в по-необичайни ситуации и след поредната пакост, къпането е неизбежно. В такива моменти, за да предпазиш и кученцето, и себе си, не се води по своеобразния график за баня, който си направил, а веднага изкъпи домашния си любимец. Същото важи и при разходките навън през зимата и есента, когато цапането с кал и сняг е неизбежно.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/kypane-na-kucheta-i-kotki-3.jpg" class="aligncenter" /></p> <h3><strong>Съвети за къпане на куче</strong></h3> <h4><strong style="font-size: 14px;">1. Избери шампоан за кучета според типа кожа и козина.</strong></h4> <p>Когато дойде време за къпане на кучето, най-важното е да избереш козметика, подходяща за твоя домашен любимец. В никакъв случай не залагай на шампоаните, които използваш за себе си &ndash; те са с различна киселинност и не биха повлияли добре на кожата и косъма на кучето. Разгледай богатото разнообразие от шампоани за кучета, което предлагаме: <a href="https://petify.bg/category/shampoani">https://petify.bg/category/shampoani</a></p> <h4>2.&nbsp;<strong>Среши го!</strong></h4> <p>Ресането преди баня е задължително! Особено ако кученцето ти е с по-дълга и гъста козина. С помощта на четката или гребена ще премахнеш всички заплитания, а това ще помогне за по-успешно почистване на козината и кожата.</p> <h4><strong>3. Внимавай с температурата на водата.</strong></h4> <p>Тя не бива да е нито прекалено студена, нито прекалено топла. Златната среда за температура на водата е 38-40 градуса &ndash; толкова, колкото е и температурата на домашния ти любимец.</p> <h4>4.&nbsp;<strong>Внимавай и с ушите!</strong></h4> <p>Не с твоите, а с тези на кученцето ти! Твоите бързо ще свикнат със скимтенето и лая на приятелчето ти. За него обаче е много важно в ушите му да не попадне вода, тъй като това може да е опасно за здравето му. Алтернатива за почистването им е използването на кърпа.</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/kypane-na-kucheta-i-kotki-4.jpg" class="aligncenter" /></p> <h2><strong>Къпане на котки</strong></h2> <h3><strong>Колко често трябва да къпеш котката? </strong></h3> <p>Котките са животинки, които сами се грижат за своята хигиена, и то много сполучливо. Те не търпят мръсотия по себе си и вследствие на това дори нерядко се престарават в стремежа си да бъдат чисти и спретнати. Както знаеш обаче, те много обичат да правят пакости, да влизат където не трябва и да си играят с предмети, след които в никакъв случай няма да останат чисти. Тогава твоята намеса е задължителна, а къпането &ndash; неизбежно.</p> <h3><strong>Какво трябва да знаеш преди да влезеш в банята с котката?</strong></h3> <p>Първият и най-важен урок, който ако не си научил предварително, то впоследствие със сигурност ще запомниш е, че котките не обичат водата. Затова предварително приготви всичко, което ще ти е нужно &ndash; обикновено това са шампоан и кърпи.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/kypane-na-kucheta-i-kotki-5.jpg" class="aligncenter" /></p> <h3><strong>Съвети за къпане на котка</strong></h3> <p>Както при кучетата, така и при котките, с пълна сила важат правилният избор на подходящ шампоан, ресането преди баня и средната температура на водата. Виж нашите предложения за шампоани за котки тук: <a href="https://petify.bg/category/shampoani-1">https://petify.bg/category/shampoani-1</a></p> <p>Разгледай също и продуктите за грижа за очите и ушите на твоята котка: <a href="https://petify.bg/category/grija-za-ochite-i-ushite-1">https://petify.bg/category/grija-za-ochite-i-ushite-1</a></p> <p>При къпането на котка обаче има един трик, който би те улеснил много &ndash; превърни мивката в котешка вана. По този начин ще имаш повече контрол над случващото се, а на мъркащото ти приятелче ще му е по-трудно в опитите си да избяга.</p> <p>Ако смяташ, че ситуацията би станала неконтролируема, а котката ти обича да драска с нокти, използвай ръкавици, за да се предпазиш. Колкото по-бързо действаш, толкова по-бързо ще се справиш с това трудно предизвикателство.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/21638/files/image/kypane-na-kucheta-i-kotki-6.jpg" class="aligncenter" /></p> <p></p> <h2><strong>Petify &ndash; доставяме доза щастие!</strong></h2> <p>В нашия <a href="https://petify.bg/category/vsichki-produkti" title="Онлайн зоомагазин Petify">онлайн зоомагазин</a> можеш да откриеш богато разнообразие от шампоани за кучета и котки, подходящи за различни видове козина и кожа. Предлагаме и богат избор от видове храна и аксесоари, диети, витамини, хранителни добавки и още много други продукти за домашни любимци на известни и висококачествени марки!</p> <p>Поръчай с безплатна доставка до цялата страна, при поръчка над 50 лв.!</p> <p>Свържи се с нас на тел.: 087 996 5857 и поръчай през нашия онлайн зоомагазин: <a href="https://petify.bg/">https://petify.bg/</a></p> <p><span>Последвай ни и във&nbsp;</span><a href="https://www.facebook.com/petcarebul" title="Petcare-bg">Facebook</a><span>&nbsp;и&nbsp;</span><a href="https://www.instagram.com/petcarebg/" title="Petcare Bulgaria">Instagram</a><span>!</span></p>

Сравнение на продукти